Click here for the Problem Extension Worksheet version of the Problems of the Week.
Click here for an MS Word version of the Problems of the Week.
Click here for the Canadian Problem Extension Worksheet version of the Problems of the Week.
Click here for a Canadian MS Word version of the Problems of the Week.

Lower Elementary:
Question: A small box contains 1 dozen cookies. A large box contains 2 dozen cookies. How many cookies are in 3 small boxes and 2 large boxes?
Answer: 84 cookies
Solution: In 3 small boxes, there are 12 + 12 + 12 = 36 cookies. In 2 large boxes, there are 24 + 24 = 48 cookies. So, in all the boxes, there are 36 + 48 = 84 cookies.

Upper Elementary:
Question: There are 3 oranges per pound on average. Each pound of oranges produces 6 fluid ounces of orange juice. If Emma picks 144 from an orange tree, how many cups of orange juice can she squeeze from them?
Answer: 36 cups
Solution: Since there are 3 oranges in a pound, 144 oranges weigh 144 ÷ 3 = 48 pounds. Each pound of oranges makes 6 fluid ounces—or 3/4 of a cup—of orange juice. So, 48 pounds of oranges makes 48 × 3/4 = 36 cups of orange juice.

Middle School:
Question: Violins are measured in “fractional” sizes, which are not literal measurements of their proportions. The body of a full size violin is 14 inches long. The body of a half size violin is 121/2 inches long. By what fractional part would the body of the half size violin need to decrease in length in order to be literally half the length of a full size violin?
Answer: 11/25
Solution: Half the length of the body of a full size violin is 7 inches. In order to decrease 121/2 inches to 7 inches, the half size violin would need to lose 51/2 inches. Since 51/2 is 11/25 of 12, the half size violin would need to decrease in length by 11/25 in order to be literally half size.

Algebra and Up:
Question: Rachel starts her math test at 2:05 PM. She finishes the test at 2:47 PM. How many degrees does the minute hand of the clock on the wall in Rachel’s math classroom rotate as Rachel is taking her test?
Answer: 252 degrees
Solution: Rachel spends 42 minutes on her math test. Since there are 360 degrees in a circle and 60 minutes on a clock, that each minute is 360 ÷ 60 = 6 degrees. So, in 42 minutes, the minute hand rotates 42 × 6 = 252 degrees.